Mushroom Gravy

I was in the mood for some warm comfort food 🙂

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3/4 cup dried mushrooms / 6oz de champignons séchés
2 cups water / 2 tasses d’eau
2 cups mushroom stock / 2 tasses de bouillon aux champignons
1 tbsp old fashioned mustard / 15 ml de moutarde à l’ancienne
1 tbsp crushed garlic / 15 ml d’ail émincé
1 tsp pepper / 5 ml de poivre moulu
1 tbsp soy sauce / 15 ml de sauce soya
1 tsp mushroom seasoning / 5 ml d’assaisonnement aux champignons
2 tbsp vegan margarine / 30 ml de margarine végétale
4 tbsp chickpea flour / 60 ml de farine de pois chiche

EN: Bring the dried mushrooms and water to a boil, cover, and let sit a few hours until the mushrooms are soft. Use half the mushrooms and blend with the mushroom water, mustard, garlic, pepper, soy sauce, mushroom seasoning, and mushroom broth. (Keep the rest of the mushrooms in the fridge and toss in a soup or with pasta). In a medium saucepan melt the margarine and whisk in the flour on medium. Slowly add the mushroom stock and blended mushrooms while whisking, bringing to a low boil on medium/high until desired thickness. Serve with mashed potatoes and peas.

FR : Portez l’eau à ébullition avec les champignons, couvrez et laissez tremper quelques heures jusqu’à ce que les champignons soient tendres. Utilisez la moitié des champignons et passez au malaxeur avec l’eau des champignons, la moutarde, l’ail, le poivre, la sauce soya, l’assaisonnement aux champignons, et le bouillon. (Conservez le reste des champignons pour une soupe ou des pâtes). Dans une casserole moyenne faites fondre la margarine avec la farine et bien mélanger avec un fouet. Ajoutez lentement le mélange aux champignons et fouettez constamment en faisant mijoter au feu mi-haut jusqu’à l’obtention d’une sauce épaisse. Servez avec des pommes de terre en purée et des petits pois verts.

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