Blue: Serenity – Potato Fig Salad & Black Bean Dip

 

Good humor is a tonic for mind and body. It is the best antidote for anxiety and depression. It is a business asset. It attracts and keeps friends. It lightens human burdens. It is the direct route to serenity and contentment. – Grenville Kleiser

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Black Bean Dip / Trempette aux fèves noires

400 ml can of black bean / 400 ml de fèves noires en boîte
2 cloves of garlic / 2 gousses d’ail
1 tbsp lemon juice / 15 ml de jus de citron
1 tsp olive oil / 5 ml d’huile d’olive
1 tbsp dried cilantro / 15ml de coriandre séchée
Pinch of salt and pepper / Pincée de sel et poivre
Blue corn chips / Tortillas au maïs bleu

EN: Put the first six ingredients in a food processor and blend until smooth. Transfer into a large mixing bowl and serve with the chips.

FR : Passez les six premiers ingrédients dans un robot culinaire jusqu’à l’obtention d’une texture lisse. Transferez dans un grand bol et servez avec les tortillas.

Potato Fig Salad / Salade de pommes de terres et figues

2 cups blue potatoes diced / 500 ml de pommes de terres rattes bleues en cubes
1 tsp olive oil / 5 ml d’huile d’olive
2 cups black trumpet mushrooms / 500 ml de trompettes de la mort
1/4 cup thinly sliced onion / 70 ml d’oignon tranché finement
2 cups black mission figs cut in quarters / 500 ml de figues noires fraîches coupées en quartiers
1 tbsp flax seed oil / 15 ml d’huile de lin
1 tbsp chopped garlic / 15 ml d’ail haché
1 tbsp apple cider vinegar / 15 ml de vinaigre de cidre de pommes
1 tsp agave nectar / 5 ml de sirop d’agave
Salt and pepper to taste / Sel et poivre au goût

EN: Mix the potatoes and olive oil and bake on a cookie sheet at 400′ about 20-25 minutes, flipping once and allowing to cool. Cook the mushrooms and onion in a frying pan until the onions are fully cooked and lightly brown. Mix the last five ingredients together in a small bowl to make a dressing. In a large bowl put the potatoes, mushrooms, and figs and toss together with as much dressing as needed.

FR : Mélangez les pommes de terres et l’huile d’olive, et faites cuire au four à 400′ sur une plaque biscuit pour 20 à 25 minutes en remuant une fois et laissez refroidir. Faites cuire les champignons et l’oignon dans une poêle jusqu’à ce que l’oignon soit légèrement bruni. Mélangez les cinq derniers ingrédients dans un petit bol pour faire une vinaigrette. Placez les pommes de terres, les champignons, et les figues dans un grand bol, et mélangez avec assez de vinaigrette pour recouvrir le tout.

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